Geleceğin girişimci kadınları kimler olacak?

Geleceğin girişimci kadınları kimler olacak?

Her yeni yıl girişimcilik dünyasında oyunun kuralları değişmekte.  Bu değişim daha fazla kadının, daha fazla gencin ve daha fazla farklılığın girişimcilik dünyasına girmesi demek. Bu çeşitlilik dünyada değer oluşturmak için inanılmaz fırsatlar getirecektir.

Bununla birlikte gitgide artan bu hızlı değişim, işinizi ve sizi tahmininizden daha çok zorlayacaktır.

Ünlü hokey oyuncusu Wayne Gretzky’nin girişimcilere uygun güzel bir sözü var: “Hiçbir zaman hokey diskinin nerede olduğuna göre kaymam, nereye gideceğine göre kayarım.”

Şöyle bir düşünün, bugün bildiğiniz işlerin yüzde 65’i gelecekte olmayacak ve dünya bambaşka bir halde devam edecek. Tıpkı geçmiş ve bugün gibi. Sadece bir farkla, değişim her zamankinden daha hızlı ve büyük olacak. 

İşin geleceği her geçen gün hızla değişiyor, gelecekte yapabilecekleri işlerin önemini anlayan girişimcilere olan ihtiyaç da aynı oranda artıyor.

‘Bugün’ önemli, bununla birlikte her konuda sürdürülebilir olmak için ‘gelecek öngörüleri’ de kıymetli.

Geleceği anlamak, daha fazla kazanmanıza ve rekabette öne geçmenize yardımcı olacağı gibi topluma sunacağınız değeri de derinden etkileyecektir.

Peki geleceğin girişimci iş kadınları olarak hangi özelliklere sahip olmalısınız?

Kesinlikle alışılmışın dışında düşünebilmelisiniz. Bu yenilikçi çözümler bulmanızı sağlar. Yenilikçi çözümler için, mevcut olan durumdan daha ötesini düşünmeye ihtiyacınız var. Bunu da ancak geleceği hayal ederek, hesaplanabildiği ölçüde verilerle çalışarak, esnek olarak ve doğru soruları sorarak gerçekleştirebilirsiniz. Alışılmışın dışında düşünmenizi ne sağlar?

Potansiyel ortaklıkları marka algısına göre yapabilmelisiniz. Artık tek başına bir marka olmaktan çok, güçlü markalar birliği etkili. Aynı kulvardaki işler birbirine inanılmaz alan açabilir. Samimi ve doğru ortaklıklar işinizin geleceğine ivme kazandıracaktır.

Zamanınızı bugün yönettiğinizden daha etkili yönetmeyi bilmelisiniz. Teknoloji gelişirken işinizi kolaylaştıracak. Bu zaman kullanımında kolaylık sağlarken, başka açılardan zaman kaybetmeniz de söz konusu. Çünkü sizi meşgul eden teknolojiler daha ulaşılabilir olacak.  Zaman kullanımı her daim bir farkındalık konusudur. Kendinizi yönetebilirseniz zamanı da yönetebilirsiniz. Önceliklerinizi belirlemek size hız kazandırır. Ayrıca, aynı anda birden fazla proje yönetimini de ancak zaman kullanımı ve etkili ekip çalışmasıyla gerçekleştirilebilirsiniz.

Bugünün hızı, yarının yavaş hali olacak. Bu sebeple son trendler ve teknolojiler konusunda güncel kalabilmek girişimci bir kadın için en önemli özellik. Yeni bilgilere hep açık olmalısınız. Eğitim hiç bitmeyen bir süreç olmalı. Kısa yoldan etkili öğrenmeyi kimden, nereden elde edebilirsiniz? Bunu düşünün.

Sakin bununla birlikte hızlı karar alabilmelisiniz. Hız artıkça sakin kalabilmek marifet ister. Daha hızlı bir gelecekte kendinizi korumanın “sizce”sini bulmanız daha net ve odaklı düşünmenizi sağlar. Bunun sonucunda da hızlı ama etkili hareket planları ortaya çıkarabilirsiniz. Ondan sonrası çabuk sahaya çıkmak, geribildirim alıp düzeltme yapıp, tekrar sahaya çıkmaktır. Ne kadar deneme o kadar iyi sonuç.

Farklılıklara ve kapsayıcı yaklaşımlara açık olmanız gerekecek. Çünkü artık dünya birbirine eskisinden daha çok bağlı. Her konuda, her dilden, kültürden ve dinden insanlarla hem ekip kurabilmeniz hem de müşteri edinmeniz mümkün ve hatta kaçınılmaz olacak. Bu sebeple, şu anki dünya görüşünüz gelecek için ne kadar yeterli? Kendinizi ölçmelisiniz.

Teknolojiyi hiç olmadığı kadar etkin kullanmayı önemseyin. Siber saldırılar, teknolojik işleyişler işin seyrini bambaşka yerlere taşırken, bu konuların hukuksal ve finansal işleyişlerini de sürekli takip etmeli, sisteminizi ona göre adapte etmelisiniz.

Sürdürülebilir bir yaşam için markanızın uyumlu olması önce sizin bireysel olarak bu konuya eğilmenizle ilgili. Özellikle geleceğin müşterileri dünyanın geleceği konusunda geçmiş zaman müşterilerine göre daha hassas. Girişiminizin dünyaya katkısının ne olduğu kadar zarar vermeyi sıfıra çekebilmesi de ayrı bir marifet olacak. Bu sebeple sürdürülebilirlik konularına daha çok eğilmeniz gerekecek.

İçinden geçtiğimiz global krizler sırasında hızlı hareket eden şirketlerin rakipleri karşısında nasıl stratejik bir avantaja sahip olduğunu gördük.

Tüketici beklentileri hızla değişti. Ve gelecekte çok daha büyük değişimler kapıda.

Küresel bir girişimci olmak daha kolay hale gelse de her girişimci bunu gerçekleştiremeyecek, bunu biliyoruz. Kadın girişimcilerin sahneye çıkması ve sürdürülebilir olmaları için şimdiden etkili bir şekilde geleceğin dünyasına hazırlanması önemli olacaktır.

en_GB