Girişiminiz Neden Başarısız Olur?

Girişiminiz Neden Başarısız Olur?
hamburger.svg

Dünyada her geçen gün girişimci kadın sayısı artarken maalesef girişimden kazanan kadınların sayısı aynı oranda artmıyor. Ve kazanç elde edemeyen kadınlar girişimlerini kapatmaya mahkum oluyor.

Peki ne oluyor da bu girişimler batıyor. Gözlemlerim ve edindiğim bilgilere göre başlıklar şöyle;

1- YETERİNCE GÜÇLÜ AMAÇ OLMAMASI

Net bir amacın ve yapılan işin arkasında güçlü bir değerin olmadığı girişimler uzun soluklu olamayabiliyor.

Sebebiniz ne kadar güçlü ise karşılaşılan zorluklar konusunda o kadar dirayetli oluyorsunuz. Hatta umursamaz bir halde sadece önünüze bakarak ilerliyorsunuz. Kendinize sorun. ‘Yaptığımı niye yapıyorum?”

2- ODAKLANAMAMA

Girişimcilikte en dikkatli olunması gereken konu, odağı öncelikle tek bir noktada tutarak güçlü bir zemin oluşturmaktır.

Odağınızı koyduğunuz yerden sonuç alırsınız. Sonuç aldıkça başarı hissi sizi zihinsel ve bedensel olarak güçlü tutar. Odağı dağıtan onca konu içinde, sonucu en hızlı etkileyecek olana yönelmek tercih yapmanızı kolaylaştıracaktır.

3- EKİP KURAMAMAK

İşe tek başınıza başlamış olabilirsiniz ama tek başınıza götürmemelisiniz. Yoksa yıpranma payınız artar. Nasıl mı? Teknik gerektiren işleri ehline vermeyip deneme yanılma ile çok zaman harcadıkça moraliniz bozulmaya başlar.

İşlerinizi dağıtmak hem sizi sıkıntıdan kurtarır hem de zamanınızı işi büyütmek için daha çok kullanmaya başlarsınız.

Bir çok kadın para harcamak istemediğinden, işi kendi gibi iyi yapacağına güvenmediği veya insan yönetmenin zor olacağına inandığı için ekip kurmaktan kaçınıyor.

Halbuki her iş ekip işidir. Tek başına büyümüş bir işi göstermek zor.

4- YANLIŞ İNSANLARLA ÇALIŞMAK VEYA ORTAKLIK KURMAK

Başkaları ile çalışmadan önce kişinin kendini tanıması ve nereye kadar esneyeceğini bilmesi önemli. Birlikte çalışmanın en hayati kuralı NET olmaktır. Sadece sözlerle değil yazılı sözleşmelerle hukuki çerçevede net olmak.

Çoğu kadın duygusallıkları nedeniyle, ‘ayıp olur’, ‘o böyle yapmaz’ diyerek sözleşmelerden kaçınır ve sonunda hüsrana uğrar. Halbuki sözleşmeler, insanları altına imza attıkları konuda tutarlı yapar.

Elbette her şeye rağmen etik davranışı olmayan insanlar olacaktır. Böyle kişilerle nasıl baş edileceğini öğrenmek de size kalıyor.

5- PAZARLAMA, REKLAM VE SATIŞ KONUSUNDA BİLGİSİZ VEYA YETERSİZ OLMAK

Bu işleri yapan bir ekibin olması harika, bununla birlikte işi yapan kişinin de bu konulara genel anlamda hakim olması çok önemli. Kadınlar bu konuları profesyonel destek ve eğitim almadan kendi çabaları, kitaplar veya videolardan öğrenerek iş kuruyor.

Hatta zamanlarını bedava eğitimleri kovalayarak geçiren kadın sayısı hiç de az değil. Bedava eğitimler ile işinizin geleceği nokta da ‘bedava’ olacaktır.

6- STRATEJİ OLMAMASI

Yapılan reklamın, pazarlamanın ve satışın belli bir strateji doğrultusunda gitmesi önemli. Sık sık sonuçlar, veriler analiz edilmeli, işin geldiği nokta doğru bir şekilde incelenmeli.

Kar etmeyen bir girişim için 2 seçenek var;

-Ya tekrar strateji belirlenmeli (yeterince sermaye ve psikolojik gücünüz varsa) ve yola devam etmeli

veya

-Kapatmanın kaybetmek olmadığını anlayarak başka alanlara yönelmeyi iyi bir seçenek olarak görmeli.

Girişimciyseniz veya olmak istiyorsanız umarım tüm bu önemli başlıklar size yol haritası olur.

chev-down-white.svg
logo.svg
tr_TR