3 Adımda Niş Alanınızı Belirleyin

3 Adımda Niş Alanınızı Belirleyin

Geçen sayıda nişleşmenin koçlar için öneminden bahsetmiş, bu sayıda ‘ Niş Alanımı  Nasıl Belirlerim?’ sorusunun cevabını yazacağımı ifade etmiştim.

Öncelikle niş; sınırları belirli pazar alanı anlamına gelir. Belirlenmiş gruplar için tanımlanmış hizmet veya ürün sunumunu ifade eder. 

Çalışmak istediğiniz alanı  çok iyi süzgeçten geçirip sadece tek bir alanda odaklanmaya niş alanı seçimi denir.

Bu seçim sizin alanda uzmanlaşmanız, tanınmanız ve etkili pazarlama yapmanız için önemlidir.

Eğer siz de  bir koç olarak koçluk mesleğinde daha  profesyonel olmak için nişleşmeye karar verdiyseniz  ama ‘Nereden başlayacağımı bilmiyorum ?’ diyorsanız,

 İşte  sizin için 3 adımda nişleşmenin sırları.

1. Adım: Siz ne istiyorsunuz?

Önce şu iki soruyu netleştirin.

–    Ne yapmayı seviyorum?

–    Ne yapmakta iyiyim? 

İki  kağıt alın, her iki soruyu ayrı ayrı yazın. Bitince listeleri yan yana koyun.

Çakışan ortak noktalar neler? Hem sevdiğiniz hem iyi olduğunuz neler var?

Bunları tespit edip işaretleyin. 

Nişinizi belirlerken kategori bazında, genelden özele doğru inin.

Örneğin, öğrenci koçluğu seçtiniz. Bu çalışmanın hangi cinsiyete hitap edeceği, kaç yaş aralığında olacağı, ilkokul mu, ortaokul mu, üniversite mi ? olacağı gibi başlıkların değerlendirilmesi nişleşmeyi kolaylaştıracaktır.

2. Adım: Piyasa nerede?

Mevcut durumda, piyasada seçmek istediğiniz alanlarla ilgili neye ihtiyaç var?

Bir alanda ihtiyaç varsa  o alanda her zaman kazanılır. Elbette sadece ihtiyacı karşılıyor olmak değil, onu nasıl sunacağınız da önemli. Bu konuda doğru ihtiyacı bulan ama doğru sunamayan koçlar girişimlerinde başarılı olamayacaklardır.

Önemli bir nokta var ki, ihtiyaçlar açıkça görülebildiği gibi, nişin farkında bile olmadığı gizli ihtiyaçlar şeklinde de olabilir. Derine inin. Gözlemleyerek, soru sorarak (anket olabilir), dinleme ile araştırmalarınızı genişletin. 

Peki ya rakipler.

Rakipler kim?

Neler yapıyorlar?

Neler yapmıyorlar?

 Özellikle ihtiyaç olan ama yapılmayan konular büyük fırsattır. Rakiplerinizi analiz ederken ‘Farklı ne sunabilirim?’ üzerine bol bol düşünün.

 Çok kapsamlı bir araştırma sizi doğru yere götürür. Bu soruların cevapları çok önemli. Zira ihtiyaç olmayan  bir konuda niş alanı size  neden ödeme yapsın?  Neden size gelsinler? 

İnsanlar sadece  ihtiyaçlarına ödemeye gönüllü olurlar. Gerçek, karşılanmamış ihtiyaç ne?

3- Sonuç ne? 

Tüm topladığınız verileri, araştırmaları, raporları ve yukarıda sorduğum soruların cevaplarını bir araya getirip hangi sonuca ulaştınız?

Eminim başlangıçtaki den daha net bir görüntü elde ettiniz. 

 Niş alanı belirlemede, özellikle soruları cevaplarken, en çok  araştırma yapmanız gerekecek. Çoğu koç bu safhayı pek çekici bulmadığı için hızlıca geçiştirir ama emin olun her detay işinizi farklı yere taşıyacaktır.

 İşin %80 ni araştırma % 20’si uygulamadır.  Hele günümüzde  veri ve veriyi işleme en güçlü araç. O sebeple araştırma safhasını eğlenceli hale getirmeye bakın.

Tüm bunlara ek olarak, fark etmediğiniz açılardan durum değerlendirmesi yapmak isterseniz elbette bir koç olarak konu üzerine profesyonel koçluk almayı ihmal etmeyin derim. Koçluğun değerini en iyi koçlar bilir.

Unutmayın, işinizin karlılığı nişinizi net belirlemeniz ve onu detaylı tanımanızla doğru orantılı.

tr_TR