Girişimcilerin En Başta Yaptığı Hatalar 

Girişimcilerin En Başta Yaptığı Hatalar 

Çoğu girişimci, ilk işe başladıklarında, daha işin başındayken, yapmaları gereken önemli konular için çok fazla zaman harcamadığını kabul edecektir.
 
Girişimci, genellikle araştırmaya değil, eyleme odaklanır. 
Böyle bir  girişimciyi tanımlamak için harika bir metafor şöyle olur;
 
Gece yolda araba sürdüğünüzü hayal edin. Arabanızın farları, otoyolda 200  metreyi aydınlatır ve hatta 120 km hızla giderken bile, herhangi bir engelin etrafında manevra yapabileceğinizi düşünür, yolu kontrol edeceğinizden emin olursunuz.
 
Yani, 200 metre ileriyi görebildiğiniz sürece, karanlıkta hız sınırını aşabilir, yolunuza çıkan her şeyin üstesinden gelebileceğinizi bilerek güvende hissedersiniz.
 
Bir girişimcinin işi aynı buna benzer. Bir kilometre  ileride neler olduğundan haberi yoktur bilmesine de gerek yok diye düşünür. 200 metreyi bilse yeter gibi gelir. Onu da zaten kontrol edebileceğine inanıyordur. Ve rahattır.
 
Bununla birlikte, çoğu girişimci size, ilk işlerine başladıklarında, önlerine her türlü beklenmeyen engelin çıktığını, zamanlarını, paralarını ve enerjilerini bunlardan kaçmaya çalışarak harcadıklarını söyleyecektir.
 
Bazıları sonunda bu engellerle boğuşmaya yenik düşer. İşleri dağılır ve sonunda her şey tamamen biter.
 
Geriye dönüp baktıklarında ise, bazı şeylerin neden bekledikleri gibi olmadığını anlarlar.
 
• Keşke o  yolu gün ışığında, her şeyi görebilecekleri bir zamanda gitme fırsatı bulsalardı.
• Keşke o yolda her gün seyahat eden insanlarla konuşabilselerdi.
•  Keşke engellerle karşılaşmadan ÖNCE araştırmalarını tam yapsalardı!
 
İyi girişimciler kendi hatalarından çok iyi öğrenirler.
Tecrübeli girişimciler ise  diğer insanların hatalarından çok daha iyi öğrenirler! 
 
En iyi girişimci beyinler, 
 
📌‘Orada bulunmuş, bunu yapan’ diğerlerini arar.
 
Yaptıkları her işte her zaman daha verimli, daha etkili ve daha hızlı olmak için yolu daha önce gitmişlere sormak çok önemli.
 
Tam olarak neyin işe yarayıp neyin yaramadığını öğrenmek isterler, böylece denenmiş ve test edilmiş en iyi stratejileri alabilir, onları geliştirebilir ve devam edecekleri yeni bir yol oluşturabilirler. 
 
📌 Soru sormakta cesur olurlar.
Herhangi bir girişimcinin geliştirebileceği en iyi becerilerden biri,  soru sormaktır. 
 
O halde doğru soruları sorun ve cevapları dikkatlice dinleyin!
 
Böylece, sadece zamandan, paradan ve enerjiden tasarruf etmekle kalmayacak, aynı zamanda sorduğunuz soruların sayısı ve kalitesi ile doğru orantılı olarak öğrenecek ve gelişeceksiniz.
 
Etkili soruların nasıl sorulacağını öğrenmek, gelecekteki ortaklar, müşteriler ve işinizi tanıtması muhtemel kişilerle konuşmak için de  çok iyi bir yetenektir.
 
📌 Sektörü detaylı araştırırlar.
 
Her sektörün bilinmeyenleri muhakkak vardır. Hem verilerin incelenmesi hem sektöre özel fırsatlar, sıkıntılar muhakkak iyice araştırılmalı.
 
Sadece kendinize güvenerek çıktığınız bir girişimcilik yolu fazlaca yorucu hatta bazen hüsran olabilir.  Akıllıca yapılan her adım size verimli sonuçlar verecektir

tr_TR