Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) nedir?

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) nedir?
hamburger.svg

Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu, bir web sitesine Google gibi arama motorlarından ilgili trafik getirmek için yapılan çalışmalara verilen addır. SEO için yapılan çalışmalarda öncelikle kaliteli içerik oluşturmak gereklidir. Bunun dışında web sitesinin arama motorları tarafından indekslenebilir olması, mobil uyumlu olması, başka web sitelerinden kendi web sitenize link (bağlantı) sağlanması gibi çalışmalar yapılabilir.

Google’ın ayrıca Google Ads denilen ücretli reklam modeli de vardır. Bunu Google’ da arama yaptığınızda yanında Ad / reklam ya da Sponsored yazan sonuçlardan fark edebilirsiniz. Bu reklamlar tıklama başı ücretlendirilir, örneğin tıklama başı 1 TL. Ancak bu makalede bahsettiğimiz SEO, bu ücretli reklamdan tamamen farklıdır. İçerik ve optimizasyon odaklıdır.

SEO çalışmalarıyla sitenize uzun vadeli ve ücretsiz (organik) trafik sağlayabilirsiniz. Ancak trafik ve sonuçlar için yarışan milyonlarca sitenin olduğunu düşündüğümüzde elbette “ücretsiz” den kastımız, zahmetsiz demek değildir. SEO için uzun vadeli, düzenli ve sürekli bir gayret gerekmektedir. En basit ifadesiyle bir blog siteniz varsa haftada 1-2 adet düzenli olarak içerik oluşturmanız gerekmektedir.

SEO’yu biraz daha anlamak için Google gibi Arama motorlarının çalışma prensibine biraz değinelim. Gerçekte çok karmaşık bir algoritma olmasına rağmen aslında temel çalışma mantığı çok basit. Arama motorlarının amacı, kullanıcılar için en uygun sonucu getirmek. Bunun için kullanıcıların aradığı kelimelerle en ilgili içeriği oluşturmak yapılabilecek en iyi SEO çalışmalarından birini oluşturuyor.

Teknik SEO konusunda çok girmeden, yapabileceğiniz en iyi içeriği oluşturmaya çalışarak SEO çalışmalarını yapabilirsiniz. Elbette teknik olarak SEO alanında yapılabilecek çok çalışma var ancak modern, hızlı ve mobil uyumlu bir web siteniz varsa, teknik konulardan ziyade bolca ve kaliteli içerik oluşturarak SEO çalışmalarını yapabilirsiniz. Eğer sayı mı kalite mi diye soracak olursanız, elbette kalite daha önemli. Yani her gün 1 içerik oluşturmaya çalışmaktansa haftada 1 adet kaliteli, uzun, doyurucu bir içerik oluşturmak SEO için daha etkili olacaktır.

Açılımı “Search Engine Optimization” olan SEO, arama motoru optimizasyonudur. SEO uyumlu bir web sitesi demek, arama motorlarının rahat anlayabildiği ve tarayabildiği bir web sitesi demektir.

chev-down-white.svg
en_GB