Moralinize Acil Müdahale Gerekirse

Moralinize Acil Müdahale Gerekirse
hamburger.svg

Kaç kere bir işi yapmak gözünüze büyük ve zor geldi?

Bazen bir işi yapmak bizi o kadar kaygılandırır ki işi yapmaktan vazgeçeriz. Aklımıza olmadık senaryolar gelir, işi olduğundan daha zor görmeye, hissetmeye başlar, ’Yapamazsın!’ sesini derinden duyarız. Böyle bir anda yapılabilecek küçük dokunuşlar hayallerimizi kurtararak ‘gerçek’ olmasını sağlar.

Bu yazıda KOÇ olarak yaptığımız birkaç küçük acil durum müdahalesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Böyle durumlarda, öncelikle birkaç defa derin derin nefes almak, fiziki duruşumuzu değiştirip dik durmak, başımızı hafifçe yukarı kaldırmak önemlidir. İnsan fizyolojisinin psikolojisini etkilediği bir gerçektir.

Ulaşmak istediğimiz konunun kendi kontrolümüz altında olup olmadığı da diğer önemli bir etkendir. Konunun kendi kontrolümüzde olup olmadığının tespiti bizi boşa kürek çekmekten uzak tutar. Odağımızı netleştirir. Örneğin; çocuğumuzun sınavı kazanması kontrolümüz altında değildir bununla birlikte ona vereceğimiz destek bizim etki alanımızdır.

Ulaşmak istediğimiz her ne ise O nu pozitif ifade etmek de diğer önemli bir etkendir. Yani ne istemediğimizden öte ne istediğimize odaklanmak. Örneğin; ‘geç kalmak istemiyorum‘ yerine ‘vaktinde gitmek istiyorum’ çünkü beyin sadece olumlu ifadeyi algılar.

Bir sonraki adım, daha önce bu veya benzeri bir konuda istediğimize ulaştığımız, başardığımızı hissettiğimiz bir zaman dilimine gitmek ve oradaki kendimize bir bakmak. Nasıl biri görüyorsunuz? O gün neyi farklı yapmıştınız? Geçmişte bütün bunları gerçekleştiren kendinizi şimdi getirip karşınıza alsanız Size ne der? Flash cümlesi ne olur?

Bu adımların ardından, geçmiş deneyimlerinizi bugüne aktaracak olsanız ilk ne ile başlarsınız?

Bütün bunları yapmak ve düşünmek için kendinize sadece 10 dakikalık bir zaman vermeniz yeterli. Denediğinizde sizi pozitife taşıdığını ve adım atmanızı kolaylaştırdığını fark edeceksiniz. Geçmişin bizi memnun eden taraflarını düşünmek her zaman olumlu bir etki bırakır. Bununla birlikte daha uzun soluklu gitmek için odağımızı derinleştirmeye, farkındalığımızı artırarak sürdürülebilir bir takım çalışmalara ihtiyaç vardır. Koçluk güçlü odaklanma sağlayarak kişinin algısını açar ve ulaşmak istediklerine motivasyon içinde gitmesi sürecine destek verir. Bu süreç kişi ancak pozitifte kaldığı müddetçe sağlıklı bir şekilde ilerler.

Peki, bir Koç olarak son soruyu sormak istiyorum, Siz bu yazıdan ne alarak gidiyorsunuz?

Sevgiler,

Esra Doyuk

Ulaşmak istediğimiz her ne ise O nu pozitif ifade etmek de diğer önemli bir etkendir.

en_GB