İniş mi? Çıkış mı?

İniş mi? Çıkış mı?
hamburger.svg

“Yıkmak çok kolaydır, yapmak çok zor!” en sevdiğim sözlerden biri olmakla birlikte sonuna “ama imkansız değil” cümlesini eklemek istiyorum çünkü hayatta bir şey zor ise imkansız değildir. Yeter ki istekli olunsun.

Yapmaya başlarken yukarı doğru çıkış, dolayısıyla da bir güç sarf etmek vardır. Zorluk anlayışı buradan gelir İnsan için çıkış basamak basamak gerçekleşir, bir anda olmaz. Basamakların sonunda neye ulaşacağımızı detaylıca bilirsek Çıkış daha bir anlamlı ve hevesli olur. Nasıl çıkılacağının planı ve netliği ise her basamakta atılacak adımı kolaylaştırır. Bazen öyle çıkışlar olur ki soluk soluğa. Bunun yerine her basamağın tadını çıkarmak, aslında görünmez bir elin gücünü arkaya almak gibi destekler insanı. Bununla birlikte bazı çıkışlar da vardır ki kişi bulunduğu basamağa methiyeler dizerken, gideceği hedefi unutur ve oyalanır durur… Ama bu oyalanma çıkışa gitmiyorsa muhakkak bir gün inişe gider.

Basamakları çıkarken yaşadığımız olumsuzluklar ve negatif duygular başımızı aşağı indirir. Şöyle bir bakarsanız üzgün, mutsuz insanların başı hep aşağı eğimlidir. Ne zaman başlarını kaldırıp, yukarı bakarlar o zaman havaları, ruh halleri değişir, negatiflikten kurtulurlar. Arada bir kafayı kaldırıp zirveye bakmak bizi desteklerken tepe taklak olmamak için bastığımız yeri odakta tutmak da önemlidir.

Basamakları çıkarken kazaları önleme adına arkadan, sağdan, soldan gelenleri kontrol etmek, gerekirse yol vermek, istersek te yol arkadaşı olarak kabul etmek te bizi güçlü kılar. Önümüzden çıkanları tebrik ve takdir ederken, çıkışını beğendiklerimizden taktik alabilir, taklit bile edebiliriz. Şartlar zorlandığında, geçtiğimiz basamaklardaki kahramanlık hikayelerimizi tazelemenin tam zamanıdır, zira bir kere başardıysak ‘yine yapabilirim’ der ve yola devam ederiz. Burada dikkat edilecek en önemli nokta ise geçmiş basamaklardaki sadece olumlu yönlere odaklanmaktır.

İşte çıkış böyle bir süreç iken, iniş aşağı doğru ivmeli bir yuvarlanmadır. “Yuvarlanıp gidiyoruz” sözü o yüzden bana hep inişi, batışı hatırlatır… İniş üzerine başka söze hacet var mı? Varsa eğer, o da çıkmanın geçek anlamını bilenler için asla iniş yoktur sadece ders çıkarma, yani yine bir çıkış vardır.

Hayatta hep yukarı bakanlar, hayatı gerçekten yaşayanlardır. Çünkü kainattaki düzende her şey çıkış üzerine programlanmıştır. İniş programını yazan insanın kendisidir. Bununla birlikte insan için ya iniş ya çıkış tercihi vardır, gerisi bize kalmış.

Peki, Çıkışı tercih edenler için soracak olursak;

Sizin inşa etmek istediğiniz basamakların sonunda ne var?

Yapmak istediklerinizin önemi ne ki basamakları çıkasınız?

Bütün bunları nasıl yapacaksınız?

Karar verdiyseniz ne duruyorsunuz, ilk ne ile başlayacaksınız?

Zor gibi görünse de, yapmaya değecekse imkansız değil…

chev-down-white.svg
logo.svg
en_GB