Anlaşılmak İçin Anlamak

Anlaşılmak İçin Anlamak
hamburger.svg

İnsanlar anlaşılmak için konuşurlar ve iletişime geçerler. İletişim kazalarının birçoğu ise esnekliğin olmayışından kaynaklanabiliyor.

Nedir iletişimde esneklik?

Kısaca karşısındaki insanı olduğu gibi kabul etmektir. Bununla birlikte esneklikle ile ilgili genel algı karşımdaki kişiyi beğenmiyorum, doğru bulmuyorum, onaylamıyorum fakat’ mecburen’ ‘ hadi neyse’ kabul ediyorum şeklindeki zoraki bir kabulden ibaret.

Bu kendi doğrularımızı bir kenara bırakmak, prensiplerimizi göz ardı etmek, bizim gerçekliğimize uymayan, beğenmediğimiz herhangi bir şeyi kabul etme manasında asla değildir. Gerçek manada esneklik karşımızdaki kişi ya da kişiler kendi dünyamıza ne kadar uzak olursa olsun onu o anda kendi gerçekliği ile kabul etmektir.

Peki, nasıl esneyebiliriz?

Öncelikle ön kabul ile başlıyor her şey. Her birey tektir, farklıdır, özgündür ve asla birbirine benzemez. Dünyada bir tane daha bizden gelmedi, şu an yok ve bir daha gelmeyecek. Bu kadar ‘tek’ in olduğu dünyada aynımızı aramak bulamayınca da bulduğumuz kadarını mecburen kabul etmek aslında hayatı zorlaştırmaktan ibaret. Esnekliğin olmadığı yerde birbirini anlamaktan uzak insan gruplarının çıkardığı kaos ve çatışma söz konusu. Bununla birlikte Tekliği kabul ve ortak paydalarda buluşma anlayışı daha kolay ve barışçı bir hayat sunmakta.

Sonra karşımızdakini o anda dinlemek. Karşısındaki konuşurken konuşmaya başlayanlara dikkat ederseniz olayı eksik anladığını hemen fark edersiniz. Sadece kendi gerçekleri vardır. Etkili dinleme esnekliğin en önemli unsurudur.

İletişimde yeri geldiğinde karşımızdakine esneyebilmek bazılarına göre taviz verme anlamına gelse de aslında çok büyük bir farkındalıktır. Karşımıza çıkan her kişiyi hatta aynı kişileri bile her seferinde tüm önyargılardan uzak, geçmiş ve gelecek bağlamından bağımsız sadece şu an içinde ne kadar kabul ediyor ve iletişimi sürdürüyoruz? Bunu başarabilenler dünya da bir avuç insan olsa da etkileri tüm dünyayı saracak kadar güçlü. Bu gücün gelecek yüzyılların en önemli dinamiği olacağını Y ve Z kuşağını gözlemleyerek görebiliyoruz. Onların sesi ve oluşturduğu esneklik anlayışı artık dünyada kendini hissettirmeye başladı. Bu da korkulardan uzak, uzlaşmacı ve güvenli bir gelecek demek..

Şimdi sizleri birkaç dakikalığına aşağıdaki soruları düşünmeye davet ediyorum,

Peki, siz nerede ve hangi zamanlarda esneksiniz?

Esnek olduğunuz anlar da diğer zamanlara göre neleri faklı yapıyorsunuz?

Esnekliğinizi korumak ve artırmak için bu günden farklı nelere ihtiyacınız var? Hangi faklı yeteneklere mesela?

Esnekliğin sizin için önemi nedir?

Esneklik gösterdiğinizde siz nasıl birisiniz?

Biz koçlar için esneklik, koç konumunda olmaz ise olmazlardandır. Benim için ise tüm hayatıma yaymak için çaba gösterdiğim hayat felsefemdir. Bu felsefeyi yaşantıma yerleştirmek adına yaptığım en önemli şey; farklı fikir, din, dil, ırk ve coğrafyadan insanlarla her fırsatta bir araya gelmek, onları gözlemlemek ve elbette dinlemek. Esneklik beni insan yapan en önemli değer ve ben bu değerimi yaşadıkça hayatım daha da anlam kazanıyor… Sizin?

Sevgiler

Esra Doyuk

İletişimde yeri geldiğinde karşımızdakine esneyebilmek bazılarına göre taviz verme anlamına gelse de aslında çok büyük bir farkındalıktır.

en_GB