Başarınızı Nasıl Sabote Edersiniz?

Başarınızı Nasıl Sabote Edersiniz?
hamburger.svg

Kendi kendini baltalama deneyimini siz de yaşamışsınızdır. Başarmak istiyorsunuz ama çok uğraştığınız o şeyi mahvediyorsunuz. Garip bir duygu.

Kendinizi sabote etmenizin altında başarısız olma korkusu veya istemediğiniz işleri yapmak zorunda olmanın rahatsızlığı olabilir.

Peki, başarınızı sabote eden şeyler ve bunlara çözüm yolları neler?

1. Dikkat dağıtıcılar

Dikkatimizi dağıtma konusunda uzmanız. Başarılı olmanız için yapılması gereken görevler genellikle TV izlemekten, internette gezinmekten veya arkadaşlarla vakit geçirmekten daha az çekicidir. Bu sebeple yapacağınız işin zor, hoş olmayan veya angarya gördüğünüz tarafları, dikkatinizi dağıtacak şeyleri arama dürtünüzü artırır.

Çözüm:

  • Dikkatinizin dağılmasına izin verin.Ancak bunlarla ne zaman ve ne kadar süreyle ilgileneceğinizi belirleyin.Mesela; iki saatlik çalışmadan sonra kendinize 30 dakika oyalanma süresi verebilirsiniz. Ya da dikkat dağıtıcı şeyleri gün içinde işiniz bittikten sonraki zamana bırakabilirsiniz.

2. Erteleme

Ertelemenin sayısız yolu ve nedeni var. Sıkıntı oluşturan, yapmanız gerekenden başka bir şey yapıyor olmanız.

Çözüm:

  • Yaptığınız iş ‘Neden önemli?’ bunu düşünün ve bu konuda net olun. Güçlü nedenler güçlü motivasyon oluşturur.
  • Çalışmanın en zor kısmı olan ilk adımı atmaya odaklanın
  • Ertelemenin altındaki korkuları belirleyip çözüm yolu araştırın.
  • Bir zamanlayıcı kullanın ve 30 dakikada ne kadar çok şey başarabileceğinizi görün.

3. Kararsızlık

Kararsızlık başarıyı öldürür. Çünkü karar veremediğinizde ilerlemeniz durur. Mükemmel seçimi yapmak için gereken tüm tecrübe ve bilgiye sahip olana kadar beklerseniz, uzun süre beklersiniz. Bu sebeple karar alıp her durumda ilerlemelisiniz.

Çözüm:

  • Hedefinize ulaşmak için ne yapılması gerektiğini düşünün, gerekirse başkalarına sorun ve yazın. Kriter belirlemek karar vermeyi kolaylaştırır.
  • Kendinize bir zaman sınırı verin. Bir karar vermeniz için kendinize 10 dakika veya bir gün verebilirsiniz. O zamana kadar karar verin ve elinizden gelenin en iyisini yapın.

4. Olumsuz düşünceler

Başarıya yaklaştıkça olumsuz düşünceleriniz artar. Konfor alanınızdan çıkmak konusunda son dönemece girmişsinizdir.

Çözüm:

  • Zihninizin kontrolünü ele alın ve sizin için yararlı olan pozitif düşüncelere odaklanın. Davranışlarınızı eleştirmek yerine geçmiş başarılarınızdan neler öğrendiniz onları yazın.
  • Zihniniz içinde rastgele düşünceler dolaşır durur, görmezden gelin. Rastgele düşüncelerinizle meşgul olmak zorunda değilsiniz. İstediğiniz konu üzerine odaklı, soru sorarak düşünün.

5. Düşük öncelikli işlerle vakit geçirmek

İşleriniz üzerinde çalışmayı seviyor olabilirsiniz ama işin en önemli tarafından kaçıyorsanız bu onların size    az zevkli geldiğindendir. Daha az önemli olan işlerin üstesinden gelirsiniz çünkü ilerleme kaydediyormuşsunuz hissi verirler. Ama asıl noktayı ıskalıyorsunuzdur.

Çözüm:

  • Her gün yapılacak işlerinizi en önemliden en az önemli olana doğru sıralanmış bir listesini yapın. Listenizin en başından başlayın ve aşağıya doğru ilerleyin.

6. Bırakma

Başarınızı sabote etmenin nihai yolu budur. Başarılı olmadan pes ederseniz hiçbir şey başaramazsınız. Pek çok insanın başarıya ulaşmadan hemen önce bırakma alışkanlığı vardır.

Çözüm:

  • Başladığınız işi bitirme alışkanlığı geliştirin. Başarılı olup olmadığınızı anlamak üzereyken ortaya çıkan korkunun içine girmekten kaçının. Sonucu ne olursa olsun her zaman tekrar deneyebileceğinizi unutmayın. Çoğu kez sonuç değil süreçtir başarı.

Kendini sabote etmek büyük bir sorundur. Çünkü sorun dış kaynaklı değil iç kaynaklıdır, sizin değişmenizi gerektirir. Aslında tüm mesele sizin sorumluluğunuzdadır! Bu cesaret kırıcı gelebilir, ancak kendinizi değiştirmek başka birini değiştirmekten daha kolaydır.

Başarılarınızdan ve başarısızlıklarınızdan sorumlu olan kişi her gün aynada size bakıyor.

Gün içinde ilerledikçe bu ipuçlarını aklınızda bulundurun böylece bir zaman sonra başarısızlıklarınızdan şikayet etmek yerine başarılarınızın tadını çıkaracaksınız!

chev-down-white.svg
logo.svg
en_GB