İş Satışa Gelince 4 Çeşit Müşteri Vardır.

İş Satışa Gelince 4 Çeşit Müşteri Vardır.

1- Ucuzcu Müşteri

Cümleye kaç lira diye başlayan, daha sattığınız şeyin özelliği hakkında hiçbir detay bilmeden ilk soruları ‘ Kaç para’ diye soranlar.

Bu kişiler her zaman fiyatına göre alırlar. Kolay kolay işin hele ki hizmetlerin değerini anlamazlar. Para tek konudur. Ucuzculuk doğalarıdır. Onları ilgilendiren tek şey fiyattır.

2- Zor müşteri

Bu müşteriler hem ucuzcu hem zordurlar. Gereksiz detay soru sorarlar, işin açığını bulmak ve olumsuz yön bulmak için uğraşırlar. Sizinle adeta savaşırlar. Gülmezler, ağır eleştiriler sunarlar.

Böyleleri hiç müşterim olmasın dediğinizi duyar gibiyim.

3- Sofistike Müşteri

Genelde derin ve detay bilgi almak isterler. Zaten konu ile ilgili çok bilgileri de vardır. Faydaları ve özellikleri çok iyi bimek isterler. Araştırmalarını tam yaparlar. Paraları da vardır fakat düşünmek daha çok araştırma yapmak isterler.

Onlara istedikleri bilgiyi verin. Bunun için hazırlıklı olmalısınız. Zaman verin düşünsünler.

Gerekirse zaman verin

4-Varlıklı müşteriler

Varlıklı müşteriler hislerine göre satın alırlar. Hizmet veya ürününüzü karşılayabilir ve eğer iyi hissederlerse satın alırlar. Gözleri indirimde veya fiyatta değildir. İşin değerine inanırsa fiyat bile sormadan satın alırlar. İşinizin iyi tarafını fark eder, gerektiğinde takdir ederler.

Bu 4 müşteri çeşidi için farklı stratejiler gerekli. Bunun için de iyi bir pazarlama ve satış becerisi.

Hangi müşteri tipi size daha çok geliyorsa ona bakarak işinize dair çıkarımlar yapabilirsiniz.

Her işin müşterisi ayrıdır.

en_GB