3 Adımda İdeal Müşterinize Nasıl Ulaşırsınız?

3 Adımda İdeal Müşterinize Nasıl Ulaşırsınız?

Müşteri kazanmayı bilmiyorsanız dünyanın en iyi koçu olmanızın bir önemi yok.  Koçlukta iyi olduğunuz kadar iyi iş yapmayı da öğrenmediğiniz sürece  istediğiniz gibi kazanmanız oldukça zor. Bu durumda sadece zevk için yapmaya devam edebilirsiniz.

Müşterilere sahip olmak bir koç olarak kazanma yolculuğunuzun kritik bir parçasıdır. Bunu kolaylıkla ve ustalıkla nasıl yapacağınızı öğrenirseniz, işinizin seyri tamamen değiştirecektir.

Müşteri kazanmanın elbette çok derin ve farklı yöntemleri hatta bilinmesi önemli başlıkları var. Bu konunun ticari işletme farkındalığı ile ciddi şekilde ele alınması önemli. Ticaretin hem psikolojisini hem finansını muhakkak öğrenmelisiniz çünkü iş rastgele yapılmaz.

Bununla birlikte bu yazıda bahsedeceğim etkili 3 adımı uygulayarak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

1-    Ürün ve Hizmetiniz Tam Kime Göre ?

Koçların çoğu eğitimini tamamlayıp, işini kurmaya başlayınca herkesi müşterisi olarak görüyor. Halbuki genele hitap etmek, kimseye doğru düzgün ulaşamamak demek.  

Tam da istediğiniz gibi müşterilerle çalışmak istiyorsanız bunu bırakıp, gerçekten kime, nasıl hizmet vereceğinize karar vermelisiniz.

Gerçek şu ki, koçlar belli bir alanda netleşip seçici olmaktan seçtikleri alanın dışında kalanları kaybettiklerine inandıkları için kaçınıyorlar. 

“Teknik olarak herkese koçluk yapabiliyorsam neden herkesten kazanmayayım ?” düşüncesi ağır basıyor. Evet, herkese teknik olarak koçluk yapabilirsiniz ama ticari açıdan kazanmak için bunu yapmamalısınız. 

O zaman ideal müşteriniz kim önce onu netleştirin.

(bu konuda  derginin 3.ve 4. Sayısındaki yazılarım size yardımcı olabilir.) 

2-    Potansiyel Müşterinizi Bulun.

İdeal müşterinize ulaşmanın çok zor olduğunu düşünebilirsiniz. Halbuki, teknolojinin gelişmesi ile artık çok daha kolay. İhtiyacınız olan, araştırma, gözlem ve doğru yöne adım atmak. Özellikle sosyal medyayı kaldıraç olarak kullanabilirsiniz.

İdeal müşterinizi tanımladıktan sonra, bu tanıma uyan kişiler hem çevrim içi hem çevrim dışı nerelerde? Hangi sosyal mecralarda aktifler? Kimleri takip ediyor, nasıl içeriklerle etkileşime giriyorlar? 

Tüm bu soruları, gerek çevrenize sorarak (anket olabilir), gerek iyi  gözlemleyerek, gerekse verileri inceleyerek yapabilirsiniz.

3-    Onlara Değer Sunarak Karşılarına Çıkın.

Potansiyel müşterilerinizin olduğu yeri bulunca atacağınız adım, onların ihtiyaçları doğrultusunda onlara değer sunmaktan geçer.

Ücretsiz seminer, düşük ücretli kitap veya kaliteli bir içerik gibi bu konuda inovatif seçenekler bulmanız sizi farklılaştırır.

Sizi önce bilsinler. Sonra tanımaya başlasınlar. Böylece eğer anlattıklarınız ilgilerini çekerse ve ihtiyaç duyarlarsa sizinle muhakkak iletişime geçeceklerdir. 

Bu yolu denediğinizde, ulaştığınız, değer sunduğunuz herkesin size olumlu cevap vereceğini veya size müşteri olacağını zannetmeyin. Bazı insanlar alıcı, bazı insanlar ise sadece ücretsiz ürün / hizmet kovalayıcısıdır. Bu gerçeği kabullenerek yola çıkın. 

Ne kadar çok değer sunarsanız o kadar çok potansiyel müşteriler ile karşılaşacaksınız.  Bu nedenle  bol bol üretmek önemli.

Bu aşamadan sonra, önemli olan potansiyel müşteri olarak gelenleri iyice tanımanız

(ücretsiz bir ön görüşme yaparak) ve eğer sunduklarınıza uygun ise ilerlemeniz önemli.

Aksi halde istemediğini veya ihtiyaç duymadığını alan müşterileriniz olur. Bu durum memnuniyetsizlikleri beraberinde getirir.  Ve eminim ki bu da sizi rahatsız eder.

en_GB