Sevimli Zaman Hırsızları

Sevimli Zaman Hırsızları

Büyük işlerle nasıl zaman kaybettiğinizi rahatlıkla fark edersiniz.

Mesela, sosyal medyada geçen vaktinizi veya üç saat televizyon izlediğinizi anlamanız kolaydır. Ancak, size zaman kaybettiren tek bunlar değil.

Her gün onlarca farklı şekilde zaman harcıyorsunuz ve eminim çoğunun farkında bile değilsiniz. Ama küçük küçük topladığınızda size yılda bir kaç güne veya haftaya mal olduğunu anlayabilirsiniz.

Girişimci bir kadınsanız, birçok kimliğiniz için o biriken zamanlar size büyük destek verecektir. Zamanınızın boşa gitmesine izin vermeyin! O aralıkları doğru yönettiğinizde ne kadar çok şey başarabileceğinizi hayal edin!

Şimdi yazdıklarım size çok küçük ve gereksiz gelse de aslında dikkatli düşününce bana hak vereceksiniz. 

Aslında hayatı hızlı yaşamak taraftarı değilim, anlamlı ve akıllı yaşamak için çalışanlardanım.

Özellikle konsantre olduğunuz verimli saatlerinizde kaçınmanız gereken bazı yöntemler vereceğim.

Bu stratejilerle küçük zaman hırsızlarından korunun;

1. Yanınızda telefon şarj aleti bulundurun.

Haftada kaç kez bir telefon şarj cihazına ihtiyacınız oluyor ve onu almak için diğer odaya gitmeniz gerekiyor? Birden fazla şarj cihazınız olsun ve en çok zaman geçirdiğiniz yerlerde elinizin altında bulundurun.

Mesele şarj cihazını almak için gereken süre değil. Düşüncelerinizin ve iş akışınızın bozulması. Artı, şarj cihazınızı bulmak için odadan çıktığınızda, yol boyunca kim bilir başka neler dikkatinizi çekecek ve siz zihnen odaktan çıkacaksınız.

2. İnternet hızı. 

Bir web sayfasının yüklenmesini beklerken ne kadar zaman harcıyorsunuz? Ya da yayınlanacak bir filmi? Çok uzun süre beklediğinizi düşünmeyebilirsiniz, ancak her şey birikiyor. İnternetiniz gözle görülür derecede yavaşsa, zamanınız boşa gidiyor demektir. 

3. E-posta kontrol etme zamanı belirleyin.

 E-postanızı kontrol etmek sadece 10 saniye sürüyor, değil mi?  Çoğunlukla değil. Bu kısa bakış, konsantrasyonunuzu anında bozar ve ne kadar orada kalacağınız tahmin bile edilemez. 

Üç e-posta açabilir, birini yanıtlayabilir ve ardından yanıtlamanız gereken başka bir e-postanız olduğunu hatırlayabilirsiniz.

Ya gelen e-posta da, köpeği kovalayan bir kedinin videosunun bağlantısıysa?

Ne zaman tekrar işinize döneceğinizi söylemek mümkün değil.

4. İçecekler. 

Bir şeyler içmek için masanızdan kaç kez kalkıyorsunuz? Ne kadar olursa olsun, çok fazladır eminim. Çünkü çoğumuz için rahatlama yöntemi. Çalışırken elinizin altında bir içecek bulundurun. Bir yudum alın ve işinize dönün. Aynı şey atıştırmalıklar için de geçerli. Sağlıklı atıştırmalıklar elinizin altında ise  yerinizden kalkmadan işinize devam edebilirsiniz.

5. Alışverişlerinizi planlı ve kalabalığın, trafiğin az olduğu zamanlara koyun.

Mesela, hafta sonu arabanıza benzin alın.  Erken veya geç saatlerde market alışverişi yapın. Sıra beklemek, park yeri bulmak, trafikte kalmak gibi dertlerden kurtulun ve zamanınız size kalsın.

Ayrıca, kadın olarak ev yemeklerini hazırlamak çok vakit alıyor. Bunu en sağlıklı ve en rahat nasıl planlarsınız bir düşünün.

8. “Kaybolan” şeyleri aramakla vaktinizi geçirmeyin.

 Bu anahtarlarınız, çantanız, cüzdanınız, kaleminiz, ayakkabılarınız, ceketiniz, şemsiyeniz veya geçici olarak kaybettiğiniz herhangi bir şey olabilir. Temel eşyalarınızı belirli bir yerde saklayın.

Örneğin, arabanızın anahtarlarını ön kapının yanındaki dekoratif kaseden başka bir yere koymayın. Kaleminiz masanızın üzerinde olmalı. Ayakkabınız ayağınızda değilse, ayakkabınıza ait yerde olmalı 🙂 

Ben bunun için günlük küçük düzenleme saati yapıyorum. Sürekli derli toplu görünen çevre size rahat düşünme fırsatı verir.

Elbette önce hayatınızdaki büyük zaman kaybına neden olan şeyleri ortadan kaldırdıktan sonra, zamanınızı çalan küçük şeylere bakmaya başlayın. Hayatınız üzerindeki etkilerinin o kadar da küçük olmadığını hemen anlayacaksınız.

Her kesintinin sizden çaldığı süreden daha büyük bir etkisi vardır. Odak ve hız kaybını düşünün. Bu ciddi bir maliyet. Bir kalem için evi veya işyerini didik didik ettikten sonra, zihinsel olarak tekrar yola çıkmanız inanın fazlasıyla zaman alır..

O zaman önce küçük zaman kaybettiricilerinizi yazmaya başlayabilirsiniz.

en_GB