Öz Disiplininizi Nasıl Güçlendirirsiniz?

Öz Disiplininizi Nasıl Güçlendirirsiniz?

Öz disiplin, elde ettiğiniz başarılarda çok büyük bir faktör.  Açıkça kabul etmek gerekirse büyük hedeflere ulaşmak genellikle hoşlanmadığınız şeyleri yapmayı gerektirir. Disiplin ise, temel olarak, gerçekten yapmak istemediğiniz veya zor görünen şeyleri kendinize yaptırabilme yeteneğidir.

Herkes zaman zaman gerekli disiplinden uzaklaşabilir. Çünkü  hayatın ne getireceğini bilmiyoruz Her zaman yapmanız gerekenleri yapamazsınız. Bunun doğal olduğuna inanmazsanız kendinizi suçlu ve kötü hissedersiniz. İşte herkesin fark etmediği nokta bu. Aslında siz genel olarak  işlerinizi yaparken bir disiplin sağlayabiliyorsanız tamamdır.

Bu yazıda kontrolden çıktığınızı düşündüğünüzde tekrar yola girmek ve disiplin sağlamak için yapabileceğiniz bir kaç fikir paylaşacağım.

  1. Kendinize yüklenmeyin.

Kendinizi kötü hissetmek sizi daha az kötü hissettirir ve kaygı oluşturur.  Kaygınızın sizi başarılı yapmayacağı bir gerçek. Herkes bazen teraziyi şaşar; şaştığında işte o anın senin için o zamanlardan biri olduğunu kabul et. Devam et ve ilerle. Yoksa bu kaygı ile kalmak neye yarar?

2. Hedefiniz için en temel motivasyon sebebinize odaklanın.

Bu hedef sizin için neden önemli? Bunu başarmanın nasıl bir his olduğunu hayal edin. Gelecek görüntüsü oluşturmak, kendinizi yapmak istemediğiniz bir şeyi yapmaya ikna etmenin hemen hemen tek yoludur.

3. Mümkün olduğu kadar kolaylaştırın.

Engel ne kadar küçük olursa, aktiviteyi gerçekleştirme olasılığınız o kadar artar. Örneğin, her gün egzersiz yapmak istiyorsanız, ilk başta bunu çok kolay hale getirin. Sadece 5 dakika ile başlayın. 5 dakika ile başlamak kolaydır. Gelecek hafta 5 tane daha ekleyebilirsiniz. Ayrıca, size uygun bir egzersiz şekli bulun. Bu yüzden başlamayı kolaylaştırın. Sadece bir telefon görüşmesi yapmak veya  sadece 15 dakikalık bir mail için hedef belirleyin. 

4. Keyifli hale getirmeye çalışın. 

Tek başınıza koşu bandında koşmak yerine bir gruba katılırsanız belki de çok daha keyifli olur. Bilgisayarda çalışırken,  sevdiğiniz bir mekanda olmak kolaylık sağlayabilir.  Aktivitenizi mümkün olduğunca keyifli ve çekici yapmanın bir yolunu düşünün.

5. Şimdiki zamanda kalın. 

Geçmişte olmuş ya da henüz olmamış şeyler hakkında kendimizi kötü hissettirmekte harikayız. Zamanı gelene kadar hoş olmayan işleriniz hakkında düşünmekten kaçının. Sürekli istemediğiniz işi daha zamanı gelmeden aklınıza getirmek, onu gerçekten yapmayı daha da zorlaştırır.

Anda kalabilenlerin bu kadar sakin olmasının sebeplerinden biri de şimdiki zamanda yaşamalarıdır. Tüm günü yalnızca mevcut faaliyetlerine odaklanarak geçirirler. Sonra bir sonraki şeye geçerler ve tekrar ederler. Amaçları her şeyi aynı dikkat ve sakinlikle yapmaktır. 

6. Geçmişte işe yarayanları kullanın.

Geçmişte bir yerlerde motive olabildiğinizi ve istediğinizi başardığınızı biliyorsunuz. O zamana dönün, bakın. Ne olmuştu da siz motive olmuştunuz? Belki bulacağınız cevap size destek verir.

Bir robot değilsiniz; gerçekçi bir şekilde zamanınızın %100’ünde mükemmel olmayı bekleyemezsiniz. Mükemmellik yerine sürekli iyileştirme için bir hedefler belirleyin.

İlgili tüm adımlardan gerçekten zevk alacak kadar şanslı olmadığınız sürece, değerli bir şey yapmak için belirli bir disiplin gereklidir. Sıkıştığınızda, kendinize yüklenmeyin ve motivasyon kaynağınıza geri dönün. Ardından aktiviteyi mümkün olduğunca kolay ve eğlenceli hale getirin. 

Hedefiniz ne olursa olsun, kendi üzerinizde ne kadar çok kontrol sahibi olursanız, o kadar başarılı olabilirsiniz.

Hedefiniz ne olursa olsun, üzerinde daha fazla kontrol sahibi oldukça daha başarılı olabilirsiniz.

en_GB