Hatice Özcan

Hatice Özcan

Eğer sattığınız ürün elle tutulur bir şey ise, müşteri tarafından kabul görmenizin ve ürünü satmanızın belli yolları vardır. İnsanların ürünü görmelerini, tatmalarını ya da koklamaların sağlarsanız, satış büyük ölçüde gerçekleşmiş olur.
Peki bir koçsanız ve koçluğunuzu satıyorsanız. Bu durumda ne yaparak satışı gerçekleştirebilirsiniz? Ürününüzün kabul görmesi için onu anlatabilir ya da deneme seansları yapabilirsiniz.

Eğer kişiler ikna olur ya da deneme seanslarından memnun ayrılırsa belki o zaman satış gerçekleşebilir ve ürününüz ağızdan ağıza yeni kitlelere ulaşabilir.
İşte tam da bu noktada yani müşteri memnuniyetini artırıp “İş Olarak Koçluktan Kazanmak” için bazı önemli yetkinliklere sahip olmanız gerekiyor. Etkin dinleme, güçlü soru sorma, sorduğunuz o güçlü soruları doğru yerde, doğru sesle ve doğru zamanda sorma, karşıdakinin ihtiyacını anlama, bunu onun da anlaması için neler yapmanız gerektiği ve daha nicesi.

Koçluğu iş olarak yapmaya niyetliyseniz eğer, sizlere söyleyecek tek bir cümlem var. Koçluk eğitimini en iyi ekollerden almak artık tek başına yeterli değil. Öğrenilen teorik bilginin pratiğe dökülmesi şart. Öğrendiklerinizi teoriden pratiğe aktarmak için atmanız gereken ilk ve en önemli adım “SİZDEN DAHA DENEYİMLİ VE YETKİN BİR MENTÖRLE ÇALIŞMAK”

Bu ihtiyacımı fark ettiğim ve neler yapabilirim? düşündüğüm bir sırada daha önce de “İş Olarak Koçluktan Kazanmak” programıyla mentörlük aldığım PCC, Sayın Esra Doyuk’ un “Yüksek Performanslı Koçluk Programı” ile karşılaştım. Gördüm ki bu program, müşteri kazanma ve sürekliliği sağlama süreçlerinde yaşanan problemlere cevap niteliğinde.

Peki programda neler var?

Cevaba başlamadan önce, bir yerden bir yere yürüyüşünüzün banda kaydedildiğini ve o bandın daha önce o yoldan geçen ve bütün çukur ve tümsekleri ile yola hakim biri tarafından başından sonuna izlendiğini düşünseniz. Sonra o biri dese ki, “burada hızlı, burada yavaş yürümüşsün, burada koşmuşsun, burada zeminden kaynaklı yürüyüşün değişmiş” Bu tespitlerden sonra o yolda nasıl yürürsen yolculuğunun daha keyifli geçeceğini de söylese. Kulağa nasıl geliyor bilmiyorum ama bence program aslında tam da bunu yapıyor.

İşte bu programda mentörüm Sayın Doyuk, müşterimin izni ile kaydettiğim seansları baştan sona dinleyip, koçluğumun kalitesini artırmak için; neleri doğru uyguladığımı ya da yanlışlarımın doğrularını, neleri daha farklı yapabileceğimi, nelerin olması nelerin olmaması gerektiğini içeren geri bildirimlerde bulundu. Ayrıca, müşterinin davranış modelleri ile temsil sitemleri ve kullanılan kelimelerin bunlara göre seçilmesi, açık uçlu ve güçlü soru sorma teknikleri, deneyim yaratma ve metafor kullanma gibi birçok teknik detay da programda yer alıyor.

Katkılarından birine somut bir örnek vermek isterim. Koçluk alanlar, sıklıkla ilk belirttikleri konuyu konuşmak istemeyebiliyor. Sebebi ya direk söyleyemediklerinden ya da asıl konusunun o olduğunun farkında olmadıklarından olabilir. Program öncesinde konuyu nasıl müşterinin asıl konusuna getireceğime dair zorlanıyorken, program sonrasında bunu yapmanın yollarını öğrendim.

Yine programın etkinliğini artıran diğer bir yanı ise, profesyonel koçluk seanslarına yer vermesi. Koçluğunuza dair gelişim, değişim ve dönüşüm adımları atarken, aldığınız koçluklarla etkili yollar buluyor, kendinizi fark ediyor ve insanlara sunduğunuz hizmetin aslında ne ifade ettiğini deneyimliyorsunuz. Elbette daha gidecek çok yolum var, ama bu program sayesinde çok uzun mesafeleri çok çok kısa bir sürede kat ettim.

Çalışma boyunca özveri, disiplin ve samimiyetle desteğini esirgemeyen Sayın Esra Doyuk’a çok teşekkür ediyorum.

en_GB